top of page

Pazarlama Nedir? Nasıl Uygulanır

Güncelleme tarihi: 6 Haz 2023

Pazarlama, sozluk.com tarafından "ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapma ve satışını gerçekleştirme işi veya faaliyeti, arz-talep dengesini sağlamak" olarak tanımlanmaktadır. Pazarlama Nedir? Nasıl Uygulanır sorularına bazı cevaplar vereceğiz.

Benim gibi bir pazarlama uzmanıysanız, her gün pazarlamayı görür ve kullanırsınız, ancak doğru bir tanım vermek zordur. Pazarlama terimi oldukça kapsayıcı ve değişken olduğundan basit bir tanım vermek pek mümkün değildir.

Bu tanım yetersiz geliyor gibi görünüyor. Örneğin, satış kısmı biraz fazla "satış nedir" tanımıyla örtüşüyor ve reklam kelimesi beni Mad Men beyin fırtınası oturumlarına götürüyor.

Ancak daha derinlere inerek, aslında pazarlamanın reklamcılık ve satışla güçlü bir şekilde örtüştüğünü gördüm. Pazarlama işletmenin başlangıcından sonuna kadar tüm aşamalarda var olur.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, bir şirketin ürün veya hizmetlerine yüksek kaliteli mesajlar aracılığıyla bir kitle çekmek için yaptığı her türlü eylemi ifade eder. Pazarlama, içerik aracılığıyla müşteri adaylarına ve tüketicilere özgün bir değer sunmayı hedefler ve uzun vadeli hedefi ürün değerini göstermek, marka sadakatini güçlendirmek ve nihayetinde satışları artırmaktır.

Başlangıçta, ürün geliştirme, satış sunumu veya perakende dağıtımı sırasında neden pazarlamanın gerekliliğini düşündüm. Ancak, tüketicinizin karakterine en iyi hakim olanlar pazarlamacılardır.

Pazarlamanın amacı, tüketicilerinizi sürekli olarak araştırmak ve analiz etmek, odak grupları düzenlemek, anketler göndermek, çevrimiçi alışveriş alışkanlıklarını incelemek ve temel bir soru sormaktır: "Tüketicimiz, işletmemizle nerede, ne zaman ve nasıl iletişim kurmak istiyor?"

Burada, pazarlamanın amaçlarını, pazarlama türlerini, pazarlamanın 4 P'sini ve pazarlama ile reklamcılık arasındaki farkı keşfedelim.

Tanımlarını yenilemek isteyen deneyimli bir pazarlamacı olun veya pazarlamanın ne olduğunu anlamak isteyen yeni başlayan biri olun, herkes için bir şeylerimiz var. Pazarlama Nedir? Dalalım.

Pazarlamanın Amacı

Pazarlama, şirketinizin ürün veya hizmetine insanların ilgi göstermesi için yapılan bir süreçtir. Bu süreç, pazar araştırması, analizi ve ideal müşterilerinizin ilgi alanlarını anlama üzerinden gerçekleşir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam gibi işletmenin tüm yönlerini ilgilendirir.

Modern pazarlama, ürün tanıtımı için sadece basılı medyayı kullanmaktan vazgeçilip, 1950'lerde başlamıştır. TV ve kısa süre sonra internet de evlere girdiğinde, pazarlamacılar birden fazla platformda kampanyalar düzenleyebilir hale geldiler. Ve son 70 yılda, pazarlamacılar bir işletmenin ürününü tüketicilere nasıl daha başarılı bir şekilde sattığına odaklanarak, giderek daha da önemli hale geldiler.

Aslında, pazarlamanın temel amacı, mesajlaşma yoluyla tüketicileri markanıza çekmektir. İdeal olarak, bu mesajlaşma hedef kitlenize faydalı ve eğitici olacak şekilde oluşturulur, böylece tüketicileri müşterilere dönüştürebilirsiniz.

Bugün, pazarlama kampanyası yürütebileceğiniz onlarca yer var - 21. yüzyılda Pazarlama nedir, nerede yapılır?


Dijital Pazarlamaya Giriş


Pazarlama Türleri

Pazarlama kampanyalarınızın nerede yaşayacağı tamamen müşterilerinizin zaman harcadığı yerlere bağlıdır. Markanızı oluşturmak için hangi pazarlama türlerinin - ve her türdeki araçların hangi karışımının - en iyi olduğunu belirleyen pazar araştırmasını yapmak size bağlıdır. İşte bugün relevant olan birkaç pazarlama türü, bazıları zamanın testini geçmiştir:

İnternet pazarlaması

Bir Excedrin ürün kampanyasından esinlenerek, iş nedenleriyle internette var olma fikri pazarlamayı kendisi başlı başına bir tür haline getirdi.

Arama motoru optimizasyonu

Kısaltılmış "SEO" olarak da bilinen bu, bir web sitesindeki içeriği optimize etmek suretiyle arama motoru sonuçlarında görünmesini sağlamak için yapılan bir işlemdir. Bu, belirli bir sektör hakkında öğrenmek istediklerini ima eden arama yapan kişileri çekmek için pazarlamacılar tarafından kullanılır.

Blog pazarlaması

Bloglar artık yalnızca bireysel yazarlar için değil. Markalar şimdi, sektörleri hakkında yazmak ve potansiyel müşterilerin interneti bilgi için taradığı bloglarını yayınlamak için bloglar yayınlarlar.

Sosyal medya pazarlaması

İşletmeler, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ve benzeri sosyal ağları kullanarak, zamanla kitlelerine izlenimler oluşturabilirler.

Baskı pazarlaması

Gazeteler ve dergiler abonelerinin kim olduğunu anlamada daha iyi hale geldikçe, işletmeler müşterilerinin okuduğu yayınlarda makaleler, fotoğrafçılık ve benzeri içerikleri desteklemeye devam ederler.

Arama motoru pazarlaması

Bu tür pazarlama, yukarıda açıklanan SEO'dan biraz farklıdır. İşletmeler artık bir arama motoruna, kitlelerine yüksek maruz kalma elde eden sayfalarında bağlantılar yerleştirmek için ödeme yapabilirler. (Bu, "tıklama başına ödeme" olarak adlandırılan bir kavramdır - bunun örneğini bir sonraki bölümde size göstereceğim).

Video pazarlaması

Eskiden sadece reklamlar vardı, şimdi pazarlamacılar ana müşterilerini eğlendiren ve eğiten her türlü videoya para yatırıyorlar ve yayınlıyorlar.


Pazarlama ve Reklamcılık


Eğer pazarlama bir tekerlekse, reklam o tekerleğin bir konuşandır. Pazarlama, ürün geliştirme, pazar araştırması, ürün dağıtımı, satış stratejisi, halkla ilişkiler ve müşteri desteği gibi unsurları kapsar. Pazarlama, bir işletmenin satış yolculuğunun tüm aşamalarında gerekli olup, çeşitli platformlar, sosyal medya kanalları ve organizasyon içindeki ekipleri kullanarak kitlelerini belirler, onlarla iletişim kurar, seslerini yükseltir ve zamanla marka sadakati oluşturur. Pazarlamanın Tarihçesi yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Öte yandan, reklam pazarlamanın sadece bir bileşenidir. Bu daha kapsamlı hedeflerin bir parçası olarak bir ürün veya hizmetin farkındalığını artırmak için ödenen stratejik bir çabadır. Basitçe söylemek gerekirse, pazarlamacıların ürünlerini satmak için kullandıkları tek yöntem değildir.

İşte bir örnek (okumaya devam edin, sonunda bir test var ):


Bir işletmenin tamamen yeni bir ürünü piyasaya sürmek istediğini ve bu ürünü müşteri tabanına tanıtmak için bir kampanya yaratmak istediğini varsayalım. Bu şirketin tercih ettiği kanallar Facebook, Instagram, Google ve şirket web sitesidir. Her çeyrek için farklı kampanyalarını desteklemek ve bu kampanyalar yoluyla potansiyel müşteri kazanmak için tüm bu alanları kullanır.

Yeni ürün lansmanını duyurmak için web sitesine indirilebilir bir ürün rehberi yayınlar, Instagram'da yeni ürününü gösteren bir video paylaşır ve Google'da sponsorlu arama sonuçları serisi için reklam yatırımı yaparak web sitesindeki yeni ürün sayfasına trafik yönlendirir.

Peki yukarıdaki kararların hangileri pazarlama, hangileri reklamcılıktı?

Reklamlar Instagram ve Google üzerinde gerçekleştirildi. Genellikle Instagram bir reklam kanalı değildir, ancak marka oluşturma amaçlı kullanıldığında, ara sıra hafif bir ürün duyurusuna hazır bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz. Google ise bu örnekte kesinlikle reklam için kullanıldı; şirket ürününe odaklanan belirli bir sayfaya trafik çekmek için Google üzerinde reklam alanı satın aldı - bu programa tıklama başına ödeme (PPC) denir. Klasik bir online reklam.


Pazarlama nerede gerçekleşti? Bu biraz aldatmacalı bir soruydu, çünkü pazarlama sürecin tamamıydı. Instagram, Google ve kendi web sitesini müşteri odaklı bir inisiyatif etrafında hizalayarak, şirket hedef kitlesini belirleyen, bu kitle için bir mesaj oluşturan ve etkisini maksimize etmek için sektörün genelinde ileten üç parçalı bir pazarlama kampanyası yürüttü.


Ürün

Haydi, işletmeniz tarafından satılmasını istediğiniz bir ürün için bir fikir ortaya çıkarıyorsunuz. Peki, bundan sonra ne yapacaksınız? Sadece satmaya başlarsanız muhtemelen başarılı olamazsınız.

Bunun yerine, pazarlama ekibinizin pazar araştırması yapmasına ve bazı kritik sorulara cevap vermesine ihtiyacınız var: Hedef kitleniz kimdir? Bu ürün için bir pazar uygunluğu var mı? Ürün satışlarını artıracak mesajlaşma nasıl olmalı ve hangi platformlarda yayınlanmalı? Ürün geliştiricileriniz ürünü nasıl değiştirmeli ve başarı şansını artırmalı? Odak grupları ürün hakkında ne düşünüyor ve hangi soruları veya tereddütleri var?

Pazarlamacılar, bu soruların cevaplarını kullanarak işletmelerin ürün talebini anlamalarına ve odak gruplarından veya anket katılımcılarından gelen endişeleri belirterek ürün kalitesini artırmalarına yardımcı olurlar

Fiyat

Pazarlama ekibiniz, rakiplerin ürün fiyatlarını kontrol eder veya odak grupları ve anketler kullanarak, ideal müşterinizin ne kadar ödemeye istekli olduğunu tahmin eder. Fiyatı çok yüksek belirlemeniz, sağlam bir müşteri tabanını kaybetmenize neden olabilir. Fiyatı çok düşük belirlemeniz ise kazandığınızdan daha fazla kayba neden olabilir. Neyse ki, pazarlamacılar endüstri araştırmaları ve tüketici analizi kullanarak uygun bir fiyat aralığını ölçebilirler.

Yer

İşletmenizin tüketicilerini anlaması ve analiz etmesi, pazarlama departmanınızın ürününüzü nasıl ve nerede satacağına dair öneriler sunmasında kritik bir rol oynamaktadır. Belki e-ticaret sitesinin perakende mağazadan daha uygun olduğuna veya tam tersine inanıyorlardır. Ya da, ürününüzü ulusal ve uluslararası olarak en uygun şekilde satacağı lokasyonlar hakkında bilgi ve görüşler sunabilirler.

Promosyon

Bu P, baştan beri beklediğiniz gibidir: Promosyon, pazarlama ekibinizin ürününüzle ilgili farkındalığı ve ilgiyi artırmak ve sonunda daha fazla satışa yol açmak için oluşturduğu herhangi bir çevrimiçi veya baskı reklam, etkinlik veya indirimdir. Bu aşamada genellikle halkla ilişkiler kampanyaları, reklamlar veya sosyal medya promosyonları gibi yöntemler görürsünüz.

Sonuç

Umarız Pazarlama Nedir tanımımız ve dört P, pazarlamanın amacını ve nasıl tanımlanacağını anlamanıza yardımcı olur. Pazarlama, bir işletmenin tüm alanlarıyla kesişir, bu nedenle işletmenizin verimliliğini ve başarısını artırmak için pazarlamayı nasıl kullanacağınızı anlamanız önemlidir.

Dijital Pazarlama yazısı da ilginizi çekebilir.

33 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page